Visszalépés a Főoldalra
TARTALOM
ELMÉLET ANYAGA
ELMÉLET, egyszerűen
FÓRUMOK
   
 

Manicheus alias Jézus?

Mivel megszaporodtak a Manicheushoz kapcsolódó hozzászólások a cikkek végén, ezért, és a téma különlegessége miatt érdemes egy külön fórumot nyitni.
A könyv megírása során feltűnt, hogy Augustus császár korának 247 éves elcsúszása Jézust és a másik szeretetvallás prófétáját, Mánit azonos korba hozta. Egyelőre nem tudtam nyomára akadni, hogy azokban a forrásokban, amelyekben Manicheus korszakát megállapították (i.sz 216 és i.sz. 276/77), milyen dátumozás szerepel. Azaz marad ott, vagy ő is csúszik előre 247 évet? Mindenesetre érdekes vonalnak látszik Jézus, a pártus Manicheus, és a 'pártus Jézus' hipotézis találkozása.
Új kiegészítés:
Az évszám eredete az i.sz. 973-1048 között élt al-Birunihoz kötődik, aki egy 527-es évszámot ad meg babiloni időszámításban, amit a fordítók a szeleukida időskálában értelmeztek, és számolták ki a mai időszámítás szerinti 216-t. Ez alapján 247 évet előrejön Máni kora is, így az azonosság erősen kétséges.

 
    

   
 
Új hozzászólás 

 (Listázva: : 30-1 )  

Atamanfi2014.07.11. 15:38(30.)

Csatlakozva:
2014.07.11

Hozzászólások száma: 2

Kedves Forumtul.

Meglepődve tapasztaltam, hogy miközben Tóth Gyula egy régebbi cikkét kerestem /és végre itt megtaláltam/,egy olyan lapra tévedtem, amely az Eltévedt időszámításon (általam inkább a/z össze/ Zavarodott isz. a helyesnek gondolt) belül egy párhete felmerült kérdésre nyitott forumot.

Bennem nő a meggyőződés, hogy Mani és jézus azonos.

Olvastam olyan véleményt, hogy a biblia két külön történetről szól Nagy Herodes és a felnőtt Jézus esetében. Indoklásra és hivatkozásra nem emlékszem. A történet összekapcsolásánál az alapadatok részleges összefésülése sikeres csak. Pl Betlehem körüli bizonytalanság, vagy a naziri/nazareti/ jelző.

A főbb egyezések, amik elindították a gonbdolatot:


Mindketten pártus hercegek.

Anyjuk neve Maria, Mariam/Mariyam/.


Krtitikus éveik: 32-33 éves koruk. Mani  ekkor járt Indiában /és talán már sejtjuk, hogy még hol/, Jézus tanításában pedig sok elemet véltem felismerni Krisnától, tehát előtte neki is járnia kellett ott.


Ugyanakkor Mani Ködösen megadott születési helye (két -ismert- varos között) megengedi , hogy az ezekkel elég jó kis háromszöget alkotó Naziriya település neve megmagyarázza a Nazareti jelzőt is./ez esik legközelebb Izraelhez/

Az ő esetében is keveset tudunk a tanításairól, de ha a bogumil-katar vonal szélsőségessége lenne igaz, akkor kizárt, hogy a "magyarok"  manicheusként értek volna vissza a k.medencébe.

Sok vizsgálandó dolog van amiket meg kívánok nézni, és mivel ezek sokkal inkább tartalmiak, mint matematikai idősík variációk, ez eltart egy darabig.

Előzetesen csak annyit, hogy Biruni közlése nem döntő /legfeljebb ellenőrizendő/ ebben, amíg nem tudjuk, hogy honnan származik az információja, lásd, magyar krónikák sokféle számítása. /mindenki a maga módján adatolt/.

Az eredményeket nagyobb írásban akarom a jövőben összefoglalni.

  E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

SzekeresS2014.02.27. 08:17(29.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

Most figyeltem fel rá: hááát, mondjuk nem számottevő.Ez igen! Et jó!

A hozzászólás előzmenye >> 28. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

HannibalTanarUr2014.02.17. 20:24(28.)

Csatlakozva:
2014.02.17

Hozzászólások száma: 1

Kedves gyermekeim, alaposan megismerkedve a téma tartalmával, egy kérdés merült fel bennem:

Átgondoltátok-e, hogy mekkora az esélye, hogy egy próféta életeseményei, újradátumozás után, egybeesik egy másik próféta életeseményeivel?

Miközben a második hitvallásában, az első folytatásaként tünteti fel magát.

  E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.27. 03:44(27.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

Igen, eredetileg egy cikk hozzászólásaiként indultak a topik beírásai, amiket utólag emeltem be ide.

 

Sajnálom, hogy csalódott, de a tények ebbe az irányba mutatnak.

 

Al-Biruni megbízhatóságának kérdése még talán beleillik az elmélet, illetve a honlap tematikájába, de az azonosság egyéb, manipulatív adatokkal történő bizonyítása már nem ide tartozik.
Akinek tetszik a téma, kutassa bátran.

 

Magam véleménye: nékem tökéletesen megfelel az eredeti 'Jézus-sztori'.

 

Ez igen! Et jó!

A hozzászólás előzmenye >> 26. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

Aateista Vendégként2011.04.23. 11:13(26.)

Én egy cikkhez szóltam hozzá és itt találom a beírásomat. A net ördöge játszott velem?


De közlöm, csalódott vagyok!
Szaftosabb sztorira számítottam.
Megbízható al-Biruni évszáma?
Ha az évszámokkal való játszadozástól eltekintünk, mennyire lehet életszerűnek tekinteni, bizonyítani az azonosságot?

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.21. 16:16(25.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

Két Nemtom járt ide Vendégségbe, és az egyiket kitettük. Én nemtom!!

 

Csak annyiban 'ura'lkodik itt 'Cenz', hogy rövid úton kidobja a topikrombolás jellegű/jellemű jelenségeket, mint általában a hasonló fórumokban szokás.

 

Ez igen! Et jó!

 

 

A hozzászólás előzmenye >> 24. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

Kiskormos Vendégként2011.04.21. 12:03(24.)

De gyorsan eltűnt néhány hozzászólás. Emlékezetem szerint nem is tom? Ide is beköltözött a Cenz ura?

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.18. 05:22(23.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

Úgy van! Igen! Valóban nincs új a nap alatt.
OFF: Kérdés, hogy a napi politika ugyanúgy tovább megy-e az üldözés vonalán, mint elődei, a társadalom egy-egy kiválasztott rétegével szemben?

 

 

A hozzászólás előzmenye >> 21. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

V.István Vendégként2011.04.17. 16:17(22.)

Bocs az előző számszaki hibáért: Természetesen a Nicea-i zsinat 325-ben volt (412-ben Karthagóban volt zsinat)

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

V.István Vendégként2011.04.17. 15:53(21.)

Amikor 412-ben a Nicea-i zsinaton összegyúrták a keresztény kánont, akkor részben többszáz évre visszamenőleg csak szóbeli hagyományok alapján dolgoztak, másrészt erős hatalmi kényszer hatása alatt kellett pálcát törni a hívők nagy tömegének feje felett: ti. ama bizonyos egyetlen "i" miatt. Lásd: homo(i)usion. http://hu.metapedia.org/wiki/Homousion A hatalom ugyanis csak egyetlen vallást tűrt meg ezután. És ez csak egyetlen szála a szerteágazó motívumoknak. A mai szemmel egyházinak nevezett zsinat, a császár (természetesen kinevezte magát augustusnak és pontifex maximus-nak is) parancsára ült össze. A birodalomban ugyanis már kezelhetetlen volt a százszámra elszaporodott istenségek hívőinek és templomainak adózási rendje. Nincs új a nap alatt: http://www.origo.hu/itthon/20110327-szja-egy-szazalek-miatt-konfliktus-a-kormany-es-az-egyha zak.html


A zsinat nyilvánvalóan az elődök hagyatékából dolgozott (miből másból?), Héraklész 12 próbája éppen úgy a birodalom kultúrája volt, mint Ízisz és Ozirisz, vagy a Mithrász kultusz és az egész görög mitológia. Az egységesítés azért sikerülhetett elég jól, mert a birodalom érdeke ezt kívánta. Többszáz éves keresztényüldözés után kötelezővé tette a kereszténységet - ahol hatalma engedte. Felülről irányított "rendszerváltás" történt (lásd ami tegnap még rothadó kapitalizmus volt - az mától kötelező, szent és sérthetetlen). Ezek szerint: még mindig nincs új a nap alatt!


Nagy Konstantin katonai puccsal került hatalomra, Marsot, Apollónt (a győzhetetlen napot) éppen úgy "imádta", mint a hatalom számára praktikusan kezelhető egységesített vallást.


A "segíts magadon az Isten is megsegít"-hitvallással egyébként bőven összefér a Megváltó (Messiás) várás is. Ti. aki ennek a gondolatnak a szellemében él, az ezzel egyúttal elismeri (tudja és vallja) azt is, hogy van még rajta kívül bőven hatalom - amire semmilyen ráhatással nem rendelkezik (az imán kívül).


Apropó ima: az iszlám hívei (nincsenek kevesen!) Imam Mahdi eljövetelét várják. Szerepe ugyanaz mint a keresztény (zsidó?) messiásé. (Jézust pedig prófétának tekintik)


De a sok száz budhista irányzat néphagyományában is él egy igazságot tevő eljövendő "megváltó", és más hagyományokban is található ilyen... www.deol.hu/dbarch/07/10/07-10_15.pdf


 


Nincs új a nap alatt! (Préd. 1,9)


 

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.17. 04:50(20.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

Lassan érek ide, egyelőre kettő:


Saul és Barnabás találkozása a babiloni származású Barjezussal Ciprus szigetén, de itt még Saul, tehát az időpontot úgy is lehet értelmezni, hogy még a damaszkuszi út előtt lehetett.


A másik Pilátus csodálkozó szavai Jézus gyors halála miatt, ugyanis a keresztre feszítés lassú kínhalál volt.


De mint írtam, erősen hipotetikus...

A hozzászólás előzmenye >> 19. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

Tamás Vendégként2011.04.16. 04:46(19.)

Érdekelnének azok a mondatok!
Ön szerint lehetséges egy olyan forgatókönyvet írni, ami Jézus és Máni egyszemélyűségéről szól?

A hozzászólás előzmenye >> 18. hozzászólás E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.15. 10:52(18.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

A 'darázsfészek' jelző bizony jól illik témára. Magam részéről inkább visszafogottan kezelném a gondolatot, de ugyanakkor a korabeli forrásokban, a szentírásokban találhatóak olyan mondatok, amelyek segítségével össze lehet pakolni ezt a történetet is, és...
...és még logikus, életszerű is lenne egy racionális elme számára.
Csakhogy: az eltévedt időszámítás elméletében Jézus és Mani kora csak al-Biruni 527-es évszámának segítségével találkozna, de csak akkor, ha Mani nem csúszna felénk 247 évet.
Ha csúszik....Hát..nem is tudom!

A Messiásvárásban van egy probléma: a meglévő gondjaink megoldását nem egészséges egy bizonytalan tényezőre bízni, aki vagy lesz, vagy nem!  Én nemtom!!

Jobb a magyar ember hitvallása: Segíts magadon és Isten is megsegít!

KacsintásMeghajlok előtted!

A hozzászólás előzmenye >> 17. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

V. István Vendégként2011.04.14. 16:51(17.)

Nem gondoltam anno, hogy hozzászólásommal milyen darázsfészekbe nyúlok…

Véletlenül éppen akkoriban olvastam Francois Favre könyvét is (most bepótolom a forrás megjelölését) – amiből az adatokat eredetileg idéztem.

Valójában ez a kérdéskör már tényleg túlmutat az eltévedt időszámítás eredeti (sic!) elméletén.

Úgy gondolom azonban, hogy ebben a kérdésben egyetlen dolog bizonyos az időszámítástól függetlenül is (és ez össze is köt egyúttal minden zsidó és nem zsidó hívőt egyaránt); ti. a MESSIÁS várás. Vigyor

Szurkoljunk tehát közösen, hogy minél előbb bekövetkezzen ez az esemény, és AKKOR majd BIZONYOSAN megtudjuk az igazat - kompetens “forrásból”. Addig pedig marad a gondolkodás és elmélkedés az elődök hagyatéka felett - valamint a tudomány és a technika egyre újabb eredményeivel való összevetés.

Ezeket persze használni kell. A gondolatok azért vannak, hogy végiggondoljunk minden lehetséges változatot, mert különben előáll a “szőnyeg alá söpört parázs” esete. Vagy ahogy a költő mondja:

“Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,

a meg nem gondolt gondolat,

belezabál, amit kifőztünk,

s emberből emberbe szalad… (J.A.)

No persze akinek minden úgy van (szó szerint), ahogyan azt tévedhetetlen elődeink leírták – annak nem ez a blog az igazi.

“A világosság felé vezető úton megtett mindenlépés mélyebb sötétséget idéz.” (Hamvas Béla)

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

Mária Vendégként2011.04.14. 05:23(16.)

Badiny Jós egyik állítása, hogy Jézus nem zsidó volt, hanem pártus herceg. A magyarság pedig a sumérokkal, szkítákkal, és a pártusokkal rokon. Ebből következően Jézus magyar volt.
Badiny meggyőződése szerint Galileában nem laktak zsidók, ezért Jézus és tanítványai sem lehettek azok.
Az evangélium „nemzetek Galileájának" nevezi, jelezve, hogy Galilea vegyes lakosságú volt. Ettől még laktak zsidók Galileában, amit a régészeti feltárások (pl. zsinagógák romjai) és korabeli források (Josephus Flavius) mutatják, és tény, Jézus apostolai közül tíznek héber neve volt.

Idézet innen: http://jezsuita.blog.hu/2010/06/18/partus_jezus

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

Tamás Vendégként2011.04.12. 15:21(15.)

Játszani lehet, de semmiféle valóságlapja nincs, sem ennek, sem a pártus Jézus gondolatnak. Bajkeverő fantasztáknak való rágógumi a csámcsogáshoz.

A hozzászólás előzmenye >> 14. hozzászólás E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.05. 19:33(14.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

Ha az éra a szeleukida, akkor stornó a Manicheus=Jézus gondolatkör, mivel 247 évet előrejön Mani kora is és mint ahogyan egy korábbi hozzászólásban volt már szó róla:

 

Születési éve    :   216+247=463
Elhívása           :   240+247=487
Halálának éve   :   277+247=524

 

Azt is figyelembe kell venni, hogy al-Baruni kb. 500 évvel (a hibás időszámításban kb. 700) Mani kora után adta meg ezt az évszámot.
Tehát nem teljesen lefutott kör...
... de a további eszmefuttatások ezen a vonalon erősen hipotetikusak, egyelőre...
...azért lehet játszani a gondolattal...

 

Meghajlok előtted!Hát..nem is tudom!

A hozzászólás előzmenye >> 13. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

Kiskormos Vendégként2011.04.05. 16:37(13.)

A 973-1048 között élt al-Biruni ad meg egy 527-es évszámot babiloni időszámításban, amit szeleukidában értelmezve adták meg a mai időszámítás szerinti 216-t,  ha jól értelmeztem.


Mit szól Ön ehhez?

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2011.04.02. 10:27(12.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296

A téma rendkívül kényes. Sokkal-sokkal érzékenyebb területet emel a figyelem központjába, mint az eltévedt időszámítás elmélete.
Az 'eltévedt időszámítás' csupán annyit mond, hogy Jézus 247 évvel közelebb élt hozzánk, mint ahogyan a mai ismereteink szerint (tévesen) állítjuk. Ennyit és semmi többet.
Ez feldolgozható, és minden különösebb érzelmi hatás nélkül mehetnek tovább hétköznapjaink.

De az gondolat, hogy Jézus és Manicheus ugyanaz a személy, bátor (vakmerő?) és felkavaró kijelentés.
Amikor kutatás közben szembesültem a topiknyitóban leírt Jézus és Mani kortársi lehetőséggel, először arra gondoltam, hogy egy ismeretlen, vagy más néven ismerté vált, és új utakat felrajzoló Jézus-tanítványról van szó.

Mani életének adatai azonban furcsán pontos egyezéssel símulnak Jézus életének adataihoz.
Már-már túlságosan is, ami gyanús, mesterkélt érzést kelt, talán(?)... 

Ugyanakkor Jézus életének csodái - a racionális elme szerint - magyarázhatóak. A feltámadás is.
Azaz, Manicheusnak lehetett egy előélete, Jézusként, amit a keresztrefeszítés vágott ketté, és a másik felét az ismert nevén élte tovább, tovább fejlesztve és terjesztve tanait.
Ez nem mond ellent annak a ténynek sem, hogy Jézus tanításainak kiteljesítőjének, befejezőjének mondotta magát.

De mindez csak az én hipotézisem, mivel nem ismerem, mi alapján datumozták életét i.sz. 216-277 közé.

Hát..nem is tudom!

A hozzászólás előzmenye >> 6. hozzászólás E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

Aateista Vendégként2011.04.01. 10:50(11.)
Na ugye! Megmondtam, hogy csalás a feltámadás sztori!
  E-mail küldéseVálasz a beírásra

Kiskormos Vendégként2011.03.26. 07:21(10.)
Az ismeretes, hogy Manicheus, saját szavai szerint is Jézus tanításainak kiteljesítőjének és befejezőjének tartotta magát. Viszont az i.sz. 350 körül írt antimanicheista irat, az Acta Archelai szerint Manicheus valóban járt Palesztinában:

Abban az időben az apostolok közt élt egy Scythianus nevű ember, aki Szkítiából érkezett. Egyiptomban telepedett le, ahol megismerkedett " az egyiptomiak bölcsességével", és megalkotta azt a vallási rendszert, amely később manicheizmusként lett ismert... Később Palesztinába költözött, (menekült), és amikor meghalt, írásait tanítványa, egy bizonyos Terebinthus vette magához, aki Babilonból származott, és a feltételezett neve Budda volt... Ő terjesztette tovább a szkítiai tanításait és halála után egy fiatal, szolgaszármazású férfi, Corbicius kezdte tanítani a tanokat és változtatta nevét Manesre. Szerzett három tanítványt, Tamást, Addast, és Hermast... Körülbelül ebben az időben a perzsa király fia megbetegedett, és a Manes vállalta, hogy meggyógyítani, de a herceg meghalt, mire Manest bebörtönözték, ahol végül is meghalt (megnyúzták és kitették bőrét a város kapujába).
  E-mail küldéseVálasz a beírásra

Hitvivő Vendégként2011.03.15. 12:23(9.)
Már régóta, időnként visszatérve, olvasom ezeket az oldalak, figyelve a történesek irányát. Kívánok hitet és csendet az anyag gyermekeinek, most és a jövendőbem a Máni imájával:

Tisztíts meg engem, bensőmet-külsőmet
Tisztítsd meg testem, lelkem, szellemem,
növekedjenek bennem fénymagok, hogy fáklyává lehessek.
Hadd legyek láng, hogy mindent énmagamban
s magam körül is mindent, fénnyé válthassak.

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

Kiskormos Vendégként2011.03.12. 09:04(8.)
Vagy ifjabb Fekete kedves Kívánchi!

Vajon szembe megy-e a szerző a keresztény felfogással, Vatikánnal, hogy kijelenti: Manicheus azonos Jézussal?

Vajon mit szólnak hozzá a 'pártus Jézus' elmélet hívői, hiszen köztudott Mani pártus származása anyai ágon?
Lesz itt még égzendülés, földindulás! Ezen nem kell sokat morfondírozni. Bele kell ugrani a közepébe. Arra harap a média! :D
  E-mail küldéseVálasz a beírásra

Kívánchi2011.03.11. 08:34(7.)

Csatlakozva:
2008.09.22

Hozzászólások száma: 7
Tisztelt Kiskormos vagy Kisördög?!

Kicsit provokatív a gondolat.
Vajon szembe megy-e a szerző a keresztény felfogással, Vatikánnal, hogy kijelenti: Manicheus azonos Jézussal?
Már így is feszegeti azokat a határokat, amiért abban 'ronda' középkorban megidézték volna egy finom szalonnasütésre, egy méretes máglyán, valamelyik városka főterére.
Kiugrik-e a nyúl a bokorból?
Erre én is nagyon kívánchi vagyok.
  E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

Kiskormos Vendégként2011.03.10. 11:58(6.)
Tisztelt Kutatók!

A Manicheus-féle vonal 'érdekes találkozásait' nem kellene tovább gondolni?
Szép, nagy fricska kerekedne a témából!
  E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2010.10.01. 15:04(5.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296
Kedves István!

Köszönöm!
Minden bizonnyal lesznek olyan titkok, amelyek mindig is titkok maradnak, de legalábbis a rejtélyes jelzőt nem lehet leválasztani róluk.
Ilyen az emberi hit által alkotott misztériumok, és talán jobb is, ha azok maradnak, mert így van rá szükségünk, illetve szüksége a hittel élőknek.
A mai, egyre racionálisabb világunkban is fontos ez a bizodalmunk.

Nem lenne szerencsés hitéletünket megingatni egy elmélet által, és Mani és Jézus életének párhuzamai sem biztos, hogy valós párhuzamok. Lehet, hogy ezek csak az utókor által létrehozott hasonlóságok.
Pont a politika szó miatt, én kerülném ennek a vonalnak további boncolgatását, egyelőre, de aki akarja, felvállalhatja.

Kicsit más:
Valahol olvastam vagy hallottam egy beszélgetést a Jézushoz való hűségről, és már nem emlékszem hol, kitől. A következő, érdekes gondolatot fejtette ki a halál utáni életről az egyik beszélgető partner:
- Életemben én nem Jézusnak akarok megfelelni, hanem embertársaimnak, és halálom után nem vele szeretnék találkozni, vele semmi dolgom. Nem is ismertem. Eltávozott szüleimmel, nagyszüleimmel, barátaimmal szeretnék találkozni, és akárhol is vannak, én is oda akarok jutni, ahol ők vannak.


Az idézet talán nem pontos, de a lényege ez, és szerintem szép gondolat.

Üdvözlettel: Sándor

  E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

V.István Vendégként2010.10.01. 08:52(4.)
Kedves Sándor!

Azt írja: "Lehet, hogy nem vezet sehová, de valóban érdekes!“

Ha érdekes, akkor gondoljuk tovább:

VALÓDI IDŐSZÁMÍTÁSUNK ismerete a legszükségesebb feltétel a VALÓDI TÖRTÉNELMÜNK megismeréséhez. Nem? (Hogy ne keverjük össze a szezont a fazonnal...)

Nagyapám még legyintett az ilyen kérdésekre, és csak annyit mondott: "A politika nagyúri huncutság"

Mára már megváltozott a világ. Az ezredforduló nagy produktuma az INTERNET, ehhez egyre inkább az emberiség többsége hozzájuthat.

Hova fog ez vezetni??

Reméljük, hogy "... nincs oly rejtett dolog, ami napfényre ne jőne; és oly titok, ami ki ne tudódnék.” (Mát. 10,26) [Márk 4,22. Luk. 8,17. 12,2.]

Szóval tovább szurkolok: István
  E-mail küldéseVálasz a beírásra

SzekeresS2010.09.28. 05:32(3.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296
Kedves István!

Időközben átgondolva a Mani születésének adatait: tehát 216. IV. 16.-án született.

Átforgatva:
áprilist negyedik hónapra cserélve, az évet egyiptomira (etiópra vagy koptra), akkor ez Khoiak (Tahsas) hónap 16.-a, ami a mai keresztény naptár szerint pontosan december 25-nek felel meg.

Lehet, hogy nem vezet sehová, de valóban érdekes!!

Üdv: Sándor
  E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

SzekeresS2010.09.08. 14:13(2.)

Csatlakozva:
2008.08.26

Hozzászólások száma: 296
Kedves István!

Köszönöm dicsérő hozzászólását, és megfontolom az ajánlott könyvcímet, figyelemre méltó.

Nagyon érdekes, amit Manicheus-ról ír.
Nékem is feltűnt, hogy Jézust 247 évvel előbbre hozva kortársa lesz Maninak, de csak ha időben ott marad. Azt nem láttam hogy ezek az időpontok ennyire egyeznek, és mélyebben nem volt időm foglalkozni vele (...és még mennyi félretett, kihagyott adat van még).

Azt kell még tisztázni, hogy Mani életének eseményei hogyan lettek datálva, mert lehet, hogy a pártusok időszámításával együtt előre jön 247 évet.

Akkor viszont:
Születési éve: 247+216=463
Újjászületése: 247+240=487
Halálának éve: 277+247=524

Bőven van kutatni való.
  E-mail küldése   Hozzászóló honlapjaVálasz a beírásra

V.István Vendégként2010.09.08. 09:47(1.)
Kedves Sándor!

Nemrégiben olvastam a könyvet és kezdtem emészteni az abban leírtakat.

Alapos munka.

Az “Eltévedt időszámítás”-ból következik, hogy “érdekes találkozások”-ra ad lehetőséget.

Egy igen érdekes találkozás:

Mani (vagy Manicheus) egyértelműen történelmi alak volt. 216 április 16.-án született a Párthus birodalomban (anyja révén) királyi családban. (4-éves korában a Perzsák veszik át a hatalmat) 12-évesen angyali kinyilatkoztatást kap.

Lélektől való ujjászületése (240) kisértetiesen egybeesik “Iesous Chrestos” születésével.
Ezután három (3) évig nyilvánosan tanít.
Majd 30 (33?) évig szellemi vezetője és elindítója egy kb. 1200-éven át nehezen kiírtható (és máig egyetlen!) világvallásnak.
60 éves kora körűl Perzsa főpap(ok) felbújtására megkínozzák és keresztre(?) feszítik (†277.02.26).

(A Zeitgeist-féle – amúgy igen alapos - “világmegváltók listájából” azonban valamiért pont ő KIMARADT!?)

Érdekes.

Lassan el lehet kezdeni a könyv folytatását, valami ilyesmi címmel:
“Valódi időszámításunk”…

  E-mail küldéseVálasz a beírásra

  

Új hozzászólás
 
    

 
Generálás ideje: 0.05 mp 

Mottó:

A tévedés be nem ismerése a megoldástól való elfordulással egyenlő és csak árt mindenkinek. Az idő pedig olyan mint víz, előbb-utóbb a felszínre dobja, ami nem oda való.

(Nemtom)


Kezelők
 BEMUTATKOZÁS
 LEXIKON

Online könyvrendelés
Fotóalbumok
Linkek, társoldalak Honlap statisztika

Keresés honlapon


Felhasználónév:

Jelszó:


Téma bevezető és tartalma


Ma érvényes évszámok

Jelenlegi:2018
Etióp:2010
Kopt:1734
Iszlám:1439
Perzsa:1397
Zsidó:5778
Indiai:1940
Bizánci:7526
Örmény:1466

Az évszámok a számítógép dátumbeállításához igazodnak.

Eltévedt évszámok

Jézus születésétől számolt
TévesHelyes
20251778
Arszakida éra
TévesHelyes
22652018
Szeleukida éra
TévesHelyes
23292082
Róma alapításának érája
TévesHelyes
27712524
Nabú-nászir-éra
TévesHelyes
27652518
Olimpiai éra
TévesHelyes
698 ol. 2 év633 ol. 2 év

Az évszámok a számítógép dátumbeállításához igazodnak.

Információk
 
Ugrás_a_cikk_oldalára

 

Unsoft.hu


Levél a webmesternek


Egyiptomi kopt naptár

Etióp naptár

Iszlám naptár

Honlapok
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Eltévedt időszámítás
  Mocsáry Évelőkertészet
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Elektro-Tec, Gyöngyös
  Ősmagyar nyelvek
  Meglátások
  Eurochess
  Hevessakk
  Agriasakk
  Boricsev Oleg
  Mellár Mihály: Kitalált a kitalált középkor az...
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Tomory Gábor Néptánciskola
  Borostyán Néptáncegyüttes
  Csibészke Néptáncegyüttes
  Mákvirág Néptáncegyüttes
  A gyöngyösi Ringsted utca oldala
  Évelő növények, évelő virágok
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Egyszerű játékok a sakktáblán
  Szkíta Főnix
  The Scythian Phoenix

Statisztika
Te vagy itt a(z)
2766244
látogató!
Ma  620,
ebben a hónapban
10639 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 17 vendég olvas minket.

Üdvözlöm oldalamon!

Oldalt eddig 2766244 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:134
Látogatók összesen 617 alkalommal szóltak a fórum 9 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
Gondol-f
enteje
trilla
Teupoko
Albrecht Lajos

Mai legolvasottabbak
II. Az elmélet alapjai  (5)
III. Évszámok titkai  (5)
A KITALÁLT KÖZÉPKOR I.  (5)
2. Az elmélet alapjai  (4)
I. Bevezető  (4)
IV. Az Úr időszámítása és a fantomkor  (4)
Földalatti krónikáink különös története  (4)
ANONYMUS TITKOS KÖZLÉSEI  (4)
A magyar nép őstörténete  (4)
A kihirdetett magyar őstörténet alkonya  (4)